Odă cupei menstruale

Sunt fericita posesoare a două cupe menstruale.

Am auzit de această minunată invenție încă de acum 8 ani însă doar de patru folosesc. Mare păcat…este cea mai tare invenție în igienă feminină pe care eu o cunosc.

Când am auzit de cupă, acum 8 ani, am fost foarte reticentă. Cum să îmi introduc în vagin o așa bucată mare de cauciuc.

După patru ani și documentare am zis „hai să văd despre ce este vorba” și mi-am comandat o cupă ICare la reducere (35 lei). Pentru mine a fost dragoste la prima utilizare.

Ce este o cupă menstruală?

Cupa este un „dispozitiv medical” din silicon medicinal care introdusă în vagin în perioada de sângerare menstruală colectează sângele.

Cupa se golește, în funcție de fluxul personal, cam între 2 și 4 h în primele zile de menstruația și după poate fi ținută până la 12 h. După golire ea se clătește sub jet de apă și după reintrodusă. La finalul fiecărei perioade de sângerare menstruală cupa se sterilizează prin fierbere timp de 7-10 minute.

O cupă medie/mare (care este recomandată pentru femeile peste 30 de ani și cele care au copii) are o capacitate de 14 ml. Eu am fost surprinsă să observ că deși credeam, când foloseam absorbante, că pierd mult sânge nu este așa.

Eu călătoresc mult (în general înafara țării) iar cupa este o binecuvântare. Mă simt tot timpul curată și uscată (ca în reclamă). Atunci când golesc cupa într-o toaletă fără apă curentă în interior, o clătesc cu apă dintr-o sticlă sau pur și simplu îi șterg cercul de sus cu puțină hârtie și o reintroduc.

Avantajele cupei menstruale (pentru mine)

Control asupra cantității de sânge menstrual

Știu exact cât sânge menstrual am pierdut în fiecare lună și pot observa dacă apar dereglări, schimbări radicale.

Protecție până la 12 ore

O cupă poate fi ținută între 2 și 12 ore, în funcție de fluxul fiecărei femei. Recunosc însă că uneori am uitat de ea, da am uitat că o am, și am ținut-o și mai mult.

Este prietenoasă cu mediul

Prin utilizarea cupei mediul este protejat. Durata de descompunere a absorbantelor este una foarte mare. Așadar prin utilizarea cupei evităm poluarea produsă atât pentru producerea absorbantelor cât și cu acestea după utilizare.

Ușor de introdus și scos fiind din cauciuc medicinal

Cupa este din cauciuc medicinal (nu conține latex) astfel se pliază foarte ușor și se poate introduce.

Eu am două tipuri: ICare și Viva Cup. Cea ICare este mai rigidă și, din punctul meu de vedere, mai ușor de introdus (manipulat), se desface singură mai ușor și face vid. Viva Cup este din material mai moale și astfel se desface puțin mai greu în interior. Dar consider că este o chestiune de gusturi.

Reutilizabilă

Cupa poate fi folosită până la 10 ani. Astfel economisind bani și protejând totodată mediul.

După fiecare ciclu menstrual ea trebuie sterilizată prin fierbere. După fiecare golire poate fi spălată sub jet de apă și refolosită.

De când folosesc cupa, și am văzut că este „cea mai tare invenție după roată”, povestesc despre ea tuturor prietenelor. Sunt foarte încântată și o recomand.


One thought on “Odă cupei menstruale

  1. Si eu am povestit lumii de ea.
    In general „lumea” reactineoneaza sau cu „eu nu as suporta sa o introduc” sau mi se pare foarte scarbos.
    Le aud in schimb folosind absorbante interne, mult mult mai jenante si mai „murdare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *