Demineralizarea dinților de lapte ai copiilor

În activitatea de consilier În alăptare și în lucrul cu părinții, ca trainer de parenting, am observant că tot mai mulți părinți se confruntă cu problema demineralizării dinților de lapte ai copiilor, chiar și la vârste mici. Astfel am luat decizia de a cere părerea unui specialist în ceea ce privește această problemă.

Azi vorbim cu Asma Nastase, medic pedodont și mama a doi copii. Asma (pe care o cunosc încă de cand era însărcinată cu primul copil) ne-a răspuns la câteva întrebări legata de demineralizarea dinților la copii.

Asma care sunt cauzele acestor demineralizări? Ce presupun aceste demineralizări și cum pot fi 

prevenite? Putem trata demineralizările care au aparut deja?

Toți ne dorim pentru copilul nostru să aibă un zâmbet de milioane. Medic pedodont și mama a doi copii și eu ma confrunt cu demineralizarea dinților copiilor mei.

Ce înseamnă?

Demineralizarea presupune pierderea netezimii inițiale a smalțului, adică început de carie. Din cauza acidității care se produce în urma unei alimentații bogate în zaharuri și carbohidrați, dintele capătă pe suprafața sa o pigmentare extrem de inestetică pe care copilul nu o poate îndepărta prin periaj.

În plus,din cauza demineralizarilor dinții devin extrem de sensibili la diverși stimuli: cald, rece, atingere. Astfel periajul poate deveni chiar o activitate dureroasă și este ultimul lucru pe care ni-l dorim.

Cum să prevenim?

Îmbunătățirea alimentație cu mai multe fructe, legume,lactate, pește. Control periodic la medicul pedodont, în cazul copiilor, odată la 4 luni. La o primă consultație stomatologul îi poate evidenția, cu un revelator de placă bacteriană, copilului/părintelui, zonele unde nu periaza corespunzatot și să le arate cum să efectueze un periaj corect.

Dacă în urma controlului sunt evidențiate zone deja demineralizate se poate efectua un tratament de remineralizare în cabinet sau la domiciliu, în cazuri minore.

Așadar nu neglija sănătatea dentară a copilul tău. Ai grija la aspectele menționate mai sus, iar cel mic se va putea bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet frumos.

2 thoughts on “Demineralizarea dinților de lapte ai copiilor

  1. buna ziua,
   Din informatiile pe care le am, nu sunt specialist in domeniu stomatologiei, de la medicii stomatologi cu care am discutat zimoflorul intareste doar zmaltul dentar. Daca caria reuseste sa treaca de acesta ea se dezvolta foarte repede in interiorul dintelui si semnele exterioare pot fi aproape inexistente/inselatoare.
   Chiar in ultima discutie cu un stomatolog cunoscut aceata spunea ca are din ce in ce mai mult copii care vin cu „un punct” pe masea iar cand deschide in interior caria se poate a fi ajuns chiar si pana in camera pulpara. Aceasa ptr ca zimaflorul intareste doar suprafata.
   Decizia daca oferiti sau nu copilului va apartine si trebuie luata dupa o informare temeinica si neaparat la o recomandare medicala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *