Greva suptului este un subiect foarte controversat in lumea medicala. Medicii,majoritatea fara cunostinte temeinice in legatura cu alaptarea, considera ca greva suptului este de fapt intaracarea naturala a copilului. Mamele care primesc aceaste informatii de la organele medicale introduc imediat completare de lapte praf, si uite asa copilul se intarca de-a binelea.
Ce este de fapt greva suptului?
Copiii in dezvoltarea lor au anumite etape. Asa cum in puseele de crestere sug mai mult tocmai pentru ca organismul mamei sa stie ca trebuie sa produca mai mult, in greva suptului copiii refuza sanul, nu mai vor sa suga. In general greva suptului apare la copii la varstele, sau in perioadele cand pentru ei prioritare sunt alte activitati.
Greva sutului poate aparea spre exemplu cam in perioada in care copiii invata sa se rostogoleasca (varsta de 3-4 luni), in perioada in care deprind si reusesc prima data mersul de-a busilea (7-8 luni) sau mersul biped (11-12 luni). Copiii in aceste perioade exerseaza foarte mult deprinderea nou achizitionata, se concentreaza foarte mult pe ea si astfel prefera sa nu suga. Multi dintre ei insa fac greva a sanului doar ziua, timp in care exerseaza noua achizitie, iar nopatea sug.
Foarte important este insa aspectul legat de inlocuitorii laptelui matern in aceaste perioade, de introducerea biberonului sau a suzetei. Acestea nu trebuie introduse copilului fiind cei mai mari inamici ai alaptarii dupa cum arata studiile de specialitate.
Daca unui copil i-a fost data suzeta el isi va satisface nevoia de supt cu suzeta si nevoia de hrana cu mancare in greva sanului de la 11-12 luni, acest lucru avand ca urmare intarcarea prematura a copilului.
Cat dureaza greva sanului?
Copiii sunt diferiti si de aceea nu exista o periada standard a unei greve a sanului. Unii copii pot fi in greva a sanului cateva zile, sau chiar saptamani, unii, asa cum am mai spus, sugand doar noaptea.
Ce trebuie sa faca mama in perioada de greva a sanului?
Mama trebuie sa fie calma si sa inteleaga ca acesta greva este trecatoare, sa ofere din cand in cand sanul copilului in mod gentil, nu trebuie NICIODATA sa oblige copilul sa suga, acesta poate din aceasta cauza, sa prinda reticenta de san si sa reactioneze ca atare.
In cazul angorjarii sanilor mamica poate mulge, manual de preferinta, cat este nevoie astfel incat sa detensioneze sanul si sa inlature disconfortul.
In aceste perioade NU trebuie sa introduca copilului inlocuitori al laptelui matern (lapte praf sau alt tip de lapte). In cazul copiilor carora le-au fost introduse alimentele solide, peste varsta de 6-7 luni, un iaur mic este echivalentul in calciu de care copilul are nevoie intr-o zi. Asadar mamicile nu trebuie sa fie ingrijorate si pot oferi copilului iaur sau branza de vaci in perioada de greva a sanului, daca copilul are varsta necesara pentru a manca aceste alimente.
Mamicilor fiti linistita cel putin o data in existenta lui de copil alaptat si copilul tau a trecut sau va trece prin cel putin o greva a suptului, este normal, natural iar acest subiect trebuie tratat cu rabdare si intelegere. Si fetita mea a trecut prin mai multe greve ale sanului, are acum 1 an si 3 luni si niciodata nu a primit biberon, suzeta sau vre-un inlocuitor al laptelui matern, de fiecare data s-a intors la san si mai vartos.
Mult succes in alaptare si intelegere pentru puii de om pe care ii aveti langa voi si care sunt zi de zi in cautarea de experiente noi si lucruri de explorat.
O greva a sanului nu inseamna abandon din partea lor ci doar achizitionarea de noi deprinderi si cunoastere.
Noi acum ne confruntam cu greva suptului. Initial si eu am crezut ca este vorba de intarcare naturala, insa mamici din grupul Alapteaza de pe Facebook m-au informat. Micuta mea e racita si probbail ca din cauza nasucului infundat sau a gatului rosu refuza sanul. Are 11 luni si jumatate, am inceput diversificarea la aproape 7 luni si nici ea nu stie sa pape din biberon, iar suzeta a inceput sa o respinga de la 7 luni. Mananca bine si sper sa ii revina pofta de supt. Pana acum nu ar fi renuntat la san pentru nimic in lume.
Sper din inima sa ii treaca cat mai repede.
Crestere mare!